top of page

Geschiedenis

De vereniging voor de fokkerij van het Fries-Hollands ras is in oktober 1979 opgericht door Pieter Koster en Albert Prins.

Al in deze tijd zag men de komst van het Holstein Friesian ras als een serieuze bedreiging voor het Fries-Hollands vee. Het doel van de vereniging werd dan ook het in stand houden en veredelen van het Fries-Hollands veebeslag. 

 

Dit doet men door met een groep fundamentfokkers en gebruikers van FH vee en met name fokstieren de fokkerij van de zuivere dieren levend te houden. 


Uit deze fokkerij worden jaarlijks verschillende stieren van fokbedrijven via KI Kampen aangeboden. Voorheen, toen het FH ras nog het meest voorkomende ras in Nederland was, had de vereniging afdelingen in bijna alle provincies. Nu is het ras dermate gedecimeerd dat verschillende afdelingen er niet meer zijn. Wel streeft men ernaar van elke provincie waar FH bedrijven zijn, leden in het bestuur te hebben. Zo worden de belangen van elke regio goed geborgd in de vereniging. De belangrijkste regio’s zijn Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

hielkje-151-v-grietman-5.jpg

Hielkje 151 v Grietman 5

bottom of page